6 orsaker till håravfall hos män

Statistiken kring håravfall hos män är stor: upp till 40 procent av män på trettiotalet upplever ärftligt håravfall, och det antalet toppar 50 procent vid 50 års ålder. Det kan börja så tidigt som puberteten, och totalt beräknas uppskattningen 50 miljoner amerikanska män upplever manlig maldighet, känd som androgenetic alopecia för forskarna som studerar den. Gener spelar den största rollen, men hormoner, kost och medicinering är också vanliga orsaker till håravfall hos män. Du kan även läsa om hur du odlar skägg här.

håravfall

Vad orsakar håravfall hos män?

  1. Genetik: Din familjehistoria är den största förutsägaren för tunnare hår, särskilt typisk manlig skallighet. Det betyder att om andra män i din familj har haft håravfall, är det mer sannolikt att du också gör det.
  2. Hormoner: Skyll det på testosteron, åtminstone delvis, eftersom celler i hårbotten av män som är genetiskt disponerade omvandlar det viktiga manliga hormonet till ett annat hormon som kallas DHT som får folliklar att krympa och så småningom sluta växa hår . De hormonella förändringarna som inträffar under klimakteriet är en vanlig orsak till tunnare hår hos kvinnor ; hos män kan sköldkörtelproblem också bidra till håravfall .
  3. Medicinska förhållanden: Skallhet hos mönster i män har också varit associerad med medicinska tillstånd som hjärtsjukdomar, högt blodtryck, förstorade prostater, diabetes och fetma.
  4. Läkemedel: En mängd olika läkemedel är kopplade till håravfall inklusive de som används för att behandla artrit, depression, högt blodtryck, hjärtproblem och, naturligtvis, cancer (hår som går förlorat under cancerbehandling återkommer vanligtvis). Prata alltid med din läkare om du har några frågor om medicinregim.
  5. Stressfulla händelser: En stor chock för systemet, oavsett om det orsakas av känslomässig eller fysisk stress, kan utlösa håravfall . Exempel på sådana så kallade triggerhändelser inkluderar kirurgi eller en död i familjen.
  6. Hårbottenbesvär: Tillstånd som orsakar håravfall hos män inkluderar ringorm, en svampinfektion och follikulit, inflammation i hårsäckar som ofta orsakas av en bakteriell infektion. Psoriasis och seborrheic dermatit i hårbotten kan också leda till hårtunnande.

Vissa studier har kopplat dålig kost och rökning till håravfall, men vetenskapen är inte avgörande om dessa faktorer som potentiella orsaker.

Om du plötsligt tappar stora hårklumpar kan detta vara resultatet av fysisk eller emotionell chock och / eller stress eller något mer allvarligt, som ett underliggande medicinskt tillstånd. Om du upplever plötsligt håravfall, besök en läkare för att avgöra orsaken.

Tecken på håravfall

Hur kan du veta om du balderar? Manlig skaldhet börjar vanligtvis framtill i hårbotten. Håret i tinningarna rör sig gradvis tillbaka och bildar en “M” -form . Så småningom när håret blir tunnare skapas ett hästskomönster runt huvudets sidor. Detta är ett tecken på avancerad manlig skallighet. I vissa fall kan håret försvinna helt. Även om det är naturligt och till och med nödvändigt att tappa hårstrån varje dag, kommer aggressiv manlig mönsterpressning att resultera i mer märkbara mängder av avfall. Om du ser mer än ett dussin hårstrån på örngottet efter att du vaknat, eller mer än vanliga hårvolymer i din kam, kan detta vara ett tecken på manlig maldighet.

Letar du efter mer information om orsakerna till håravfall? Besök ROGAINE ® för mer information om att förstå manliga skallighet och håravfall.

Vad är DHT?

Manlig balding, även kallad androgen alopecia, är en av de vanligaste orsakerna till att män tappar hår när de blir äldre.

Kvinnor kan också uppleva denna typ av håravfall , men det är mycket mindre vanligt. Cirka 30 miljoner kvinnor i USA har denna typ av håravfall jämfört med 50 miljoner män .

Könshormoner i kroppen tros vara den viktigaste underliggande faktorn bakom håravfall hos män.

Dihydrotestosteron (DHT) är en androgen. En androgen är ett könshormon som bidrar till utvecklingen av vad som anses vara “manliga” könsegenskaper , till exempel kroppshår. Men det kan också göra att du tappar håret snabbare och tidigare.

Det finns behandlingar som är avsedda att bromsa uppkomsten av manlig skaldhet genom att specifikt rikta in sig på DHT. Låt oss diskutera hur DHT fungerar, hur DHT relaterar till ditt hår och testosteron, och vad du kan göra för att stoppa, eller åtminstone försena, balding av manliga mönster.