Biverkning från supplement?

Många vuxna och barn i Sverige tar ett eller flera vitaminer eller andra kosttillskott . Förutom vitaminer, diettillskott kan innehålla mineraler , örter eller andra växter , aminosyror , enzymer , och många andra ingredienser . Kosttillskott finns i en mängd olika former, inklusive tabletter, kapslar , gummier och pulver, samt drycker och energibar. Populära kosttillskott inkluderar vitamin D och B12; mineraler som kalcium och järn ; örter såsom echinacea och vitlök; och produkter som glukosamin , probiotika och fiskoljor.

biverkningar på tillskott

Kosttillskottetiketten och innehåll

Produkter som säljs som kosttillskott levereras med en etikett om tilläggsfakta som visar de aktiva ingredienserna, mängden per portion ( dos ) samt andra ingredienser, som fyllmedel , bindemedel och smakämnen. Tillverkaren föreslår serveringsstorlek, men din sjukvårdsleverantör kan bestämma att ett annat belopp är mer lämpligt för dig.

Effektivitet

Vissa kosttillskott kan hjälpa dig att få tillräckliga mängder viktiga näringsämnen om du inte äter ett näringsrikt livsmedel. Men kosttillskott kan inte komma i stället för de olika livsmedel som är viktiga för en hälsosam kost. För att lära sig mer om vad som gör en hälsosam kost är kostriktlinjerna för amerikaner och SelectMyPlate bra informationskällor. Läs mer här om tillskott och dess effekt.

Vissa kosttillskott kan förbättra den allmänna hälsan och hjälpa till att hantera vissa hälsotillstånd. Till exempel:

 • Kalcium och D-vitamin hjälper till att hålla benen starka och minska benförlusten.
 • Folsyra minskar risken för vissa födelsedefekter.
 • Omega-3-fettsyror från fiskoljor kan hjälpa vissa människor med hjärtsjukdom.
 • En kombination av C- och E-vitamin, zink , koppar , lutein och zeaxanthin (känd som AREDS) kan bromsa ytterligare synförlust hos personer med åldersrelaterad makuladegeneration (AMD).

Många andra kosttillskott behöver mer studie för att avgöra om de har värde. US Food and Drug Administration (FDA) avgör inte om kosttillskott är effektiva innan de marknadsförs.

Säkerhet och risk med testosteron tillskott och tabletter

Många kosttillskott innehåller aktiva ingredienser som kan ha starka effekter i kroppen. Var alltid uppmärksam på risken för en dålig reaktion, särskilt när du tar en ny produkt. Du kan läsa mer om testosteron tillskott, vi rekommenderar endast tabletter som har naturligt innehåll.

Det är troligt att du får biverkningar från kosttillskott om du tar dem i höga doser eller i stället för receptbelagda läkemedel, eller om du tar många olika kosttillskott. Vissa tillskott kan öka risken för blödning eller, om de tas före operation, kan du ändra ditt svar på anestesi. Tillskott kan också interageramed vissa läkemedel på sätt som kan orsaka problem. Här är några exempel:

 • K-vitamin kan minska förmågan hos blodtunnare warfarin att förhindra blod från att koagulera.
 • Johannesört kan påskynda nedbrytningen av många läkemedel och minska deras effektivitet (inklusive vissa antidepressiva medel, p-piller, hjärtmediciner, anti-HIV mediciner och transplantations läkemedel ).
 • Antioxidant tillägg, såsom vitamin C och E, kan minska effektiviteten hos vissa typer av cancerkemoterapi .

Tillverkarna kan lägga till vitaminer, mineraler och andra ingredienser för tillskott till livsmedel du äter, särskilt frukostflingor och drycker. Som ett resultat kan du få fler av dessa ingredienser än du tror, ​​och fler kanske inte är bättre. Att ta mer än du behöver kostar mer och kan också öka din risk för biverkningar. Till exempel kan för mycket A-vitamin orsaka huvudvärk och leverskada , minska benstyrkan och orsaka fosterskador. Överskott av järn orsakar illamående och kräkningar och kan skada levern och andra organ. En sista varning och testosteron och medicin handlar om anabola steroider och doping, detta är något som alla män bör hålla sig borta ifrån.

Naturligt kosttillskott Maxulin (TestoMax) med omdöme och test

Bland alla de kosttillskott som finns på nätet är Maxulin det vi rekommenderar. Detta för att det är endast sammansatt med naturligt ingredienser och inte heller kräver något recept eller liknande. Du kan läsa mer om effekt och biverkningar för både Maxulin omdöme och test samt för TestoMax som är det tidigare namnet på produkten.

Kom ihåg detta innan du provar en testobooster från apoteket

 • Rådfråga din vårdgivare innan du provar en testobooster för att behandla ett hälsotillstånd.
 • Få din vårdgivares godkännande innan du tar kosttillskott i stället för eller i kombination med förskrivna läkemedel.
 • Om du är planerad att ha någon form av kirurgisk procedur, prata med din sjukvårdspersonal om alla kosttillskott du tar.
 • Tänk på att termen “naturlig” inte alltid betyder säkert. Vissa naturliga botaniska produkter, till exempel comfrey och kava , kan skada levern. Ett kosttillskotts säkerhet beror på många saker, till exempel dets kemiska smink, hur det fungerar i kroppen, hur det är beredd och hur mycket du tar.
 • Innan du tar något kosttillskott, använd informationskällorna på apoteket och prata med din sjukvårdspersonal för att svara på dessa frågor:
  • Vilka är dess potentiella fördelar för mig?
  • Har det några säkerhetsrisker?
  • Vad är rätt dos att ta?
  • Hur, när och hur länge ska jag ta det?