Prostataundersökning – allt du behöver veta

Din prostata är en valnötstorle körtlar som ligger nära din urinblåsan. Prostata hjälper till vid produktion av spermvätska.

En prostataundersökning kan hjälpa din läkare att diagnostisera en förstorad eller inflammerad prostata. Det kan också hjälpa dem att diagnostisera prostatacancer, som är den näst vanligaste cancerformen bland amerikanska män.

Examen innefattar vanligtvis en digital rektal undersökning (DRE) och ett test för prostataspecifikt antigen (PSA) -nivåer. Din läkare kanske vill utföra en prostataundersökning om du har symtom på en förstorad prostata. Vissa läkare på exempelvis vårdcentralen gör det som en del av en rutinkontroll, läs mer om vårdguiden och 1177 här.

prostata undersökning

Vem ska få en prostataundersökning?

Från 50 års ålder bör alla män diskutera screening av prostatacancer med sin läkare. American Cancer Society (ACS) rekommenderar män med högre risk att ha detta samtal vid 45 års ålder.

Du anses ha en ökad risk om du är afroamerikansk eller om en första-grads släkting hade prostatacancer före 65 års ålder. Om fler än en första-graders släkting hade prostatacancer före 65-års ålder kanske du vill överväga börjar screening av prostatacancer ännu tidigare.

ACS uppskattar att det kommer att finnas cirka 180 890 nya fall av prostatacancer i USA 2016. Cirka 26 120 män kommer att dö av det.

Prostatacancer är lättare att behandla innan den sprider sig. Vissa prostatacancer är emellertid så långsamt växande att de inte alltid kräver behandling. Mycket beror på din ålder och andra faktorer.

Diskutera dina riskfaktorer med din läkare och fråga om du borde ha en prostataprövning som en del av din årliga kontroll.

Vad är en digital rektal undersökning?

Det vanligaste sättet för läkare att kontrollera din prostatas hälsa är med en DRE. Det är en ganska snabb och enkel procedur.

För examen böjer du i midjan när du står eller ligger på din sida med knäna böjda mot bröstet.

Din läkare smörjer ett handskat finger och placerar det försiktigt i rektum. De kommer att trycka på ena handen på din prostata, och deras andra hand kommer att känna ditt bäckenområde. Det bör bara ta några ögonblick.

Du kan uppleva tillfälligt obehag. Du känner också lust att urinera, särskilt om din prostata är förstorad eller inflammerad.

Din läkare kan berätta om din prostata verkar ha normal storlek och form. I allmänhet har en DRE inga risker.

Vad är en prostataspecifik antigenundersökning?

Din läkare kan också testa ditt blod med avseende på PSA-nivåer för att screena för prostatacancer. PSA är ett protein som hjälper flytande sperma.

Det är normalt för vissa PSA att komma in i blodomloppet. Flera saker kan göra att dina PSA-nivåer stiger över det normala, inklusive:

  • en inflammerad eller infekterad prostata
  • en förstorad prostata
  • vissa former av prostatacancer

Vissa former av prostatacancer kan sänka din PSA.

Innan testet ska du fråga din läkare om för- och nackdelar. PSA-testet kan resultera i falskt positiva och falskt negativa för prostatacancer. Detta kan leda till ytterligare tester och behandling, vilket kan orsaka ångest.

Hur ska jag förbereda mig för tentamen?

Du bör berätta för din läkare om du har hemorrojder, anala tårar eller andra problem med anus. Examen blir lättare om du andas normalt och försöker slappna av.

Innan du gör ett PSA-test, berätta för din läkare om alla mediciner och kosttillskott du tar. Ny utlösning kan också påverka dina PSA-nivåer. Fråga din läkare om du ska avstå från sexuell aktivitet innan testet.

Efter detta måste ditt blod skickas till ett laboratorium för analys, så dina PSA-resultat kommer inte att finnas tillgängliga omedelbart. Din läkare kommer att meddela dig när de har fått resultaten.

Vad händer sen?

Om de hittar något som berör dem under DRE kommer din läkare att diskutera det med dig då. En förstorad prostata är ganska vanligt, särskilt när du åldras.

Ett onormalt PSA-resultat kan kräva ytterligare studier. Din läkare kanske vill upprepa testet. Om de misstänker att du har prostatacancer kan de rekommendera andra diagnostiska test.

Till exempel använder en transrektal ultraljud ljudvågor för att ge bilder av din prostata. För detta test sätter din läkare in en liten sond i ändtarmen. Testet tar cirka 10 minuter. Det kan vara obekvämt, men det är vanligtvis inte smärtsamt och har inte varaktiga biverkningar.

En biopsi kan också hjälpa till att bekräfta eller utesluta cancer. För en biopsi använder en läkare en nål för att ta bort flera vävnadsdelar från din prostata. De kan använda en transrektal ultraljud för att leda nålen till rätt position. Vävnadsproverna undersöks under mikroskop för tecken på cancer. Biopsin tar cirka 10 till 15 minuter. Du kan ha viss ömhet och mindre blödning efter proceduren. Resultaten bestämmer nästa steg.

Testosteronbrist, prostata och erektil dysfunktion

Låg testosteron och testosteronbrist (mer information) eller hypogonadism, möts vanligtvis av män när de anländer till mitten eller sena stadier av livet. Symtomen är ökat kroppsfett, viktökning, låg sexlust, trötthet, anemi, depression, dåligt minne, osteoporos och en högre risk för diabetes eller erektil dysfunktion.

Det första steget när man överväger om testosteronbehandling är lämplig är att avgöra om orsaken är primär eller sekundär. “Primär hypogonadism” är när testiklarna själva inte producerar tillräckliga mängder testosteron. “Sekundär hypogonadism” uppstår när hypofysen slutar producera tillräckliga mängder LH (luteiniserande hormon), den hormonella faktorn som stimulerar testiklarna att producera testosteron.