Effekterna av testosteron i kroppen och dess funktioner

Testosteron är ett viktigt manligt hormon som ansvarar för utveckling och underhåll av manliga attribut. Kvinnor har också testosteron, men i mycket mindre mängder.

testosteron

Testosteron är ett viktigt manligt hormon. En hane börjar producera testosteron redan sju veckor efter befruktningen. Testosteronnivåerna stiger under puberteten, toppar under de sena tonåren och nivåerar sedan ut. Efter 30 års ålder är det normalt att testens testnivå minskar något varje år.

De flesta män har mer än tillräckligt med testosteron, läs mer om vad är testosteron.Men det är möjligt för kroppen att producera för lite testosteron. Detta leder till ett tillstånd som kallas hypogonadism. Detta kan behandlas med hormonterapi, vilket kräver recept från läkare och noggrann övervakning. Män med normala testosteronnivåer bör inte överväga testosteronbehandling.

Testosteronnivåer påverkar allt hos män från reproduktionssystemet och sexualitet till muskelmassa och bentäthet. Det spelar också en roll i vissa beteenden.

Endokrina systemet

Kroppens endokrina system består av körtlar som tillverkar hormoner. Hypotalamus, som finns i hjärnan, berättar hypofysen hur mycket testosteron kroppen behöver. Hypofysen skickar sedan meddelandet till testiklarna. De flesta testosteroner produceras i testiklarna, men små mängder kommer från binjurarna, som ligger precis ovanför njurarna. Hos kvinnor producerar binjurarna och äggstockarna små mängder testosteron.

Innan en pojke ens föds, arbetar testosteron för att bilda manliga könsorgan. Under puberteten ansvarar testosteron för utvecklingen av manliga attribut som en djupare röst, skägg och kroppshår. Det främjar också muskelmassa och sexdrift. Testosteronproduktionen växer under tonåren och toppar i slutet av tonåren eller början av 20-talet. Efter 30 års ålder är det naturligt att testosteronnivåerna sjunker med cirka en procent varje år.

Reproduktionssystem

Cirka sju veckor efter befruktningen börjar testosteron hjälpa till att bilda manliga könsorgan. Vid puberteten, när testosteronproduktionen växer, växer testiklarna och penis. Testiklarna producerar en stadig ström av testosteron och ger en ny tillförsel av spermier varje dag.

Män som har låga nivåer av testosteron kan uppleva erektil dysfunktion (ED). Långtidsbehandling med testosteron kan orsaka en minskning av spermaproduktionen. Testosteronterapi kan också orsaka förstorad prostata och mindre, mjukare testiklar. Män som har prostatacancer eller bröstcancer bör inte överväga testosteronersättningsterapi.

Sexualitet

Under puberteten uppmuntrar stigande nivåer av testosteron tillväxten av testiklar, penis och könshår. Rösten börjar fördjupa och muskler och kroppshår växer. Tillsammans med dessa förändringar kommer växande sexuell lust.

Det finns lite sanning till teorin om att “använda den eller förlora den”. En man med låga nivåer av testosteron kan tappa sin önskan om sex. Sexuell stimulering och sexuell aktivitet får testosteronnivåerna att stiga. Testosteronnivåerna kan sjunka under en lång period av sexuell inaktivitet. Låg testosteron kan också resultera i erektil dysfunktion (ED).

Centrala nervsystemet

Kroppen har ett system för att kontrollera testosteron, skicka meddelanden genom hormoner och kemikalier som släpps ut i blodomloppet. I hjärnan berättar hypotalamus hypofysen hur mycket testosteron som behövs, och hypofysen överför information till testiklarna.

Testosteron spelar en roll i vissa beteenden, inklusive aggression och dominans. Det hjälper också till att uppmuntra konkurrenskraften och öka självkänslan. Precis som sexuell aktivitet kan påverka testosteronnivåerna, kan deltagande i konkurrenskraftiga aktiviteter få en mans testosteronnivåer att stiga eller sjunka. Lågt testosteron kan leda till förlust av förtroende och brist på motivation. Det kan också sänka en mans förmåga att koncentrera sig eller orsaka sorg. Låg testosteron kan orsaka sömnstörningar och brist på energi.

Det är emellertid viktigt att notera att testosteron bara är en faktor som påverkar personlighetsegenskaper. Andra biologiska och miljömässiga faktorer är också involverade.

Hud och hår

När en man övergår från barndom till vuxen ålder, stimulerar testosteron tillväxten av hår i ansiktet, skägg, i armhålorna och runt könsorganen. Hår kan också växa på armar, ben och bröst, läs mer om håravfall på denna sida.

En man med krympande nivåer av testosteron kan faktiskt förlora lite kroppshår. Testosteronersättningsterapi har några potentiella biverkningar, inklusive akne och bröstförstoring. Testosteronplåster kan orsaka mindre hudirritation. Topiska geler kan vara lättare att använda, men man måste vara mycket försiktig för att undvika att testosteron överförs till någon annan men kontakt mellan hud och hud.

Muskler, fett och ben

Testosteron är en av många faktorer som är involverade i utvecklingen av muskelmassa och styrka. Testosteron ökar neurotransmittorer, som uppmuntrar vävnadstillväxt. Det interagerar också med nukleära receptorer i DNA, vilket orsakar proteinsyntes. Testosteron ökar nivåerna av tillväxthormon. Det gör träningen mer benägna att bygga muskler.

Testosteron ökar bentätheten och berättar för benmärgen att tillverka röda blodkroppar. Män med mycket låga nivåer av testosteron är mer benägna att drabbas av benfrakturer och pauser.

Testosteron spelar också en roll i fettmetabolismen och hjälper män att bränna fett mer effektivt. Att droppa testosteronnivåer kan orsaka en ökning av kroppsfett.

Testosteronterapi kan administreras av en läkare via intramuskulära injektioner.

Öka testosteron med träning, kost och tillskott

Testosteron kan också påverka motivation att träna och tävla. I en grupp kvinnliga idrottare fann Christian Cook och Martyn Beaven att under fem träningssessioner hade cirkulerande testosteronnivåer påverkat belastningen som idrottare valde att lyfta. Här var högre nivåer av testosteron förknippade med högre utvalda träningsvikter, vilket indikerar att när testosteron ökar, så gör motivationen att träna också. Lika så kan ett så kallat testosteron tillskott hjälpa på traven mot bättre nivåer, du kan även läsa mer om bland annat Maxulin, Testo Max eller TestoUltra.

Liknande resultat har rapporterats hos män . I en grupp professionella rugbyspelare var högre testosteronnivåer före spelet förknippade med en ökad chans till seger medan lägre nivåer ökade chansen för en förlust. Detta ger stöd till påståendet att högre nivåer av testosteron påverkar motivation.

Det är tydligt att säkerställa optimala testosteronnivåer sannolikt kommer att stödja atletisk prestanda. Men hur kan vi göra det? Vissa dietaspekter stöder tillräckliga testosteronnivåer. Den första är kaloriregenskaper – dvs. konsumerar tillräckligt med kalorier eller testosteron tabletter. Långvarig kaloribegränsning minskar testosteronnivåerna och kan leda till testosteron brist mm.

Cirkulationssystem

Testosteron reser runt kroppen i blodomloppet. Det enda sättet att veta din testosteronnivå säkert är att få den uppmätt. Detta kräver vanligtvis ett blodprov.

Testosteron stimulerar benmärgen för att producera röda blodkroppar. Och studier tyder på att testosteron kan ha en positiv effekt på hjärtat. Men vissa studier som undersöker testosterons effekt med tillskott på kolesterol, blodtryck och koaguleringsstörning har haft blandade resultat.

När det gäller testosteronterapi och hjärtat har nya studier motstridiga resultat och pågår. Testosteronterapi som ges via intramuskulär injektion kan leda till att blodkropparna ökar. Andra biverkningar av testosteronersättningsterapi inkluderar vätskeansamling, ökat antal röda blodkroppar och kolesterolförändringar.