Testosteronterapi, för kvinnor?

Du har antagligen sett TV-annonser riktade till män med låg testosteron, en minskning av testosteronnivån som ofta inträffar med åldern. Eftersom detta manliga hormon är en instrumental komponent i bland annat sexuell lust, är en minskande libido ett vanligt symptom på testosteronbrist. Män med detta tillstånd kan behandlas med testosteronterapi för att förbättra deras sexlust och lindra andra symtom. Men hur påverkar testosteron brist kvinnor?

kvinna

Kvinnors kroppar producerar också testosteron. De använder det faktiskt för att skapa en form av östrogen som kallas östradiol. När vi blir äldre sjunker våra testosteronnivåer också.

Ändå är vissa kvinnor intresserade av att ta testosteron, inte bara för att förbättra deras sexlust, utan också för att förbättra deras muskelstyrka, bentäthet eller humör – andra möjliga fördelar som tillskrivs denna terapi.

Testosteronanvändning hos kvinnor

“Jag vet att många kvinnor använder det, och det finns några preliminära uppgifter som visar att det förbättrar libido,” säger Dr. Alan Malabanan, biträdande professor i medicin vid Harvard Medical School. Studier av postmenopausala kvinnor har funnit att testosteron (ofta utöver hormonterapin som kvinnor redan tar för att behandla symptomen i klimakteriet) ökar den sexuella lusten och nöjen något jämfört med en placebo (inaktiv testosteronbehandling).

Förbehållet är att de flesta av dessa studier endast varat i sex månader. “Sammantaget var det verkligen kortvariga studier,” säger Dr Jan Shifren, docent i obstetrik, gynekologi och reproduktiv biologi vid Harvard Medical School. “Vi kan inte säga att testosteron är säkert på lång sikt hos kvinnor.”

Ökande testosteron?

Testosterons förmåga att stärka ben, förbättra muskelstyrkan eller leva upp till dess andra föreslagna fördelar – som inkluderar bättre mental funktion och humör – är inte bevisade hos kvinnor. Eftersom det inte finns tillräckligt med data för att bekräfta säkerheten och effektiviteten hos testosteronterapi för kvinnor, rekommenderar Endocrine Society inte denna behandling, förutom hos kvinnor som har gått i klimakteriet eftersom deras äggstockar har tagits bort kirurgiskt. Läs även mer om att öka och höja testosteron på den här sidan.

Även om ingen testosteronprodukt är FDA-godkänd för kvinnor, vänder vissa kvinnor sig till sammansatta apotek för att skapa originalformuleringar av testosteron krämer eller geler, säger Dr. Shifren. Eller, de använder produkter avsedda för män och sänker dosen själva, i vilket fall riskerar de att ta för mycket testosteron. “Det finns inget bra, konsekvent sätt att förskriva testosteron för kvinnor,” tillägger hon.

Testosteron biverkningar av behandling och brist

Testosteron kan ha negativa effekter hos kvinnor, särskilt vid högre doser. “Sammantaget, om kvinnor verkligen funderar på detta, måste de väga biverkningarna mot potentialen för vinst”, säger Dr. Malabanan.

Testosteronbiverkningar kan inkludera akne, fördjupning av rösten, tillväxt av hår i ansiktet och bröstet, lägre HDL (“bra”) kolesterolnivåer och håravfall av män, läs mer om testosteronbrist.

Det finns också oro för att testosteronterapi för exempelvis hypogonadism kan bidra till utvecklingen av bröstcancer och hjärtsjukdomar, även om detta inte har bevisats. En stor studie av en ny testosterongel för kvinnor utvärderar för närvarande dessa risker.

Behandling av sexuella problem med testosteron tabletter

Innan du testar någon behandling med exempelvis testosteron tabletter måste din läkare på en vårdcentral avgöra varför du är mindre intresserad av eller svarar på kön. “Låg önskan är mycket vanlig och behöver inte nödvändigtvis medicinsk behandling,” säger Dr. Shifren. Om du verkligen känner att du vill maximera dina nivåer kan du prova ett naturligt och receptfritt kosttillskott som heter Maxulin och som du kan läsa om här.

Skälen till förlust av libido kan variera från fysiska till emotionella problem, som

  • kronisk smärta, inklusive huvudvärk
  • depression
  • Trötthet
  • relationsfrågor
  • brist på tillräcklig stimulering under samlag
  • menopausala symtom, som torrhet i vaginal och tunnare slemhinne, vilket gör att sex är mer obehagligt
  • erektil dysfunktion i din partner biverkningar av antidepressiva medel, blodtryckssänkande läkemedel och andra läkemedel
  • sköldkörtelproblem.

Lösningen kan vara att använda ett vattenbaserat smörjmedel när du har sex, använda en låg dos vaginal östrogen eller prata med en terapeut om de icke-fysiska orsakerna bakom din låga libido.

Testosteron tillskott för kvinnor genom 1177?

Vissa kvinnor försöker ett diskret naturligt testosteron tillskott eller gelform av DHEA – ett hormon som vår kropp omvandlar till både kvinnliga (östrogen) och manliga (androgen) hormoner. Men bevis på DHEA: s effektivitet vid behandling av sexuella problem hos kvinnor är blandade.

Ett annat bra alternativ är att träffa en sexterapeut, som kan hjälpa dig och din partner att arbeta igenom de problem som orsakar din brist på lust. Även om många par är ovilliga att träffa en sexterapeut, “de är oerhört hjälpsamma”, säger Dr. Shifren. “I huvudsak är de bra lärare som hjälper par att kommunicera.”

Att behandla sexuella problem är inte en snabb lösning. “Att ta ett piller är lätt. Att ändra din livsstil är svårt,” säger Dr. Shifren. Men om du lägger lite tid och ansträngning på att fastställa den verkliga orsaken till dina problem och ta itu med dem med en vårdgivare som 1177, kan det leda till ett mer tillfredsställande sexliv för dig och din partner.