Träning och testosteron

Träning och motion kan öka dina testosteronnivåer, särskilt om du håller på med det regelbundet. Huruvida den ökningen räcker för att bekämpa symtomen på låg T beror verkligen på dig och dina nivåer. Din vikt, träningsnivå, ålder och när du tränar spelar också alla en roll för hur mycket dina testosteronnivåer stiger under träning.

träning och motion

De direkta effekterna av träning

Dina testosteronnivåer stiger efter träning, särskilt intensiv, tung styrketräning. Denna nivåökning kan ta bara 15 minuter eller upp till en timme. Män upplever ofta en större och längre ökning av testosteron när de styrketräner på kvällen, i motsats till morgonen. Nya utövare får också en större boost, men med tiden anpassar sig hormonnivåerna.

Forskning har ännu inte visat de absoluta effekterna av denna ökning, men det är sannolikt inte tillräckligt för att göra en förändring i hur du känner om du lider av låga T. Om du har gränsnivåer låga, kan en vanlig träningsvanor dock räcka för att skjuter dig tillbaka till det normala intervallet.

Naturligtvis har träning många andra fördelar, inklusive förbättrad hjärthälsa, förbättrad muskelmassa, viktkontroll och skydd mot kronisk sjukdom.

Träning bekämpar fetma

Fetma är en viktig anledning till att män lider av låg T. Regelbunden motion kan hjälpa dig gå ner i vikt och därmed förbättra dina testosteronnivåer.

Både uthållighetsträning eller konditionsträning och styrketräning kan öka ditt testosteron. Cardio hjälper dig att bränna fett, medan styrketräning stöder utvecklingen av muskelmassa som ökar din ämnesomsättning. Av de två träningstyperna har styrketräning större effekt på testosteronnivåerna.

Få tillräckligt med motion för att öka testosteronnivåerna

För att träningen verkligen ska öka dina testosteronnivåer, ta följande steg:

  • Använd sammansatta rörelser, såsom knäböj, rader och bröstpressar. Dessa använder flera muskelgrupper och stimulerar testosteronfrisättning mer än isoleringsrörelser.
  • Lyft tunga vikter som tröttnar dig i mindre än 12 reps och utför minst tre uppsättningar. Om du går ännu tyngre och bara kan samla sex till åtta reps varje uppsättning, desto bättre.
  • Ta vilodagar och lämna minst 48 timmar mellan att arbeta i samma muskelgrupper.

Komplettera dina ansträngningar på gymmet med positiva matval. Välj magra proteiner – som fjäderfä och fisk – fullkorn, färska råvaror och hälsosamma fetter som finns i avokado, olivolja och nötter. Dessa kostförändringar driver dina träningspass. Dessutom, när du undviker tillsatt socker, raffinerade kolhydrater och mättade fetter, stöder du en hälsosammare kroppsvikt.

Träna inte för mycket med testosteron tabletter

Sök dock en balans med träning. Motion är stress på kroppen, och för mycket av det kan ha negativa effekter på dina testosteronnivåer. Vissa uthållighetsidrottare, som distanslöpare, upplever lägre testosteronnivåer och högre kortisolnivåer – och kortisol är ett stresshormon och med testosteron tabletter som du kan läsa om här.

Om du känner dig ständigt öm, inte kan återhämta dig efter träning eller ser minskningar i din sportprestanda, kan du vara övertränad. Du kan uppleva medföljande symtom på sömnstörningar, låg libido, deprimerat humör eller en minskning av muskelmassa – som alla tyder på låg T.

Om du märker något av dessa symtom kan personalen på Men’s T Clinic hjälpa till. Ring ett av våra kontor i Dallas eller Houston, eller använd bokningsverktyget online för att planera ditt möte.