Vad är hormoner?

Hormoner är kemiska budbärare tillverkade av körtlar i kroppen som transporteras i ditt blod för att verka på andra organ i kroppen. Du behöver hormoner för tillväxt, reproduktion och välbefinnande och testosteron i kroppen är det viktigaste för män!

androgen

Hjärnans del i det hela manliga

Hypofysen och hypotalamus, som ligger vid foten av hjärnan styr produktionen av dina manliga hormoner och spermier. Hypothalamus gör “gonadotropinfrisättande hormon” (GnRH), som kontrollerar frisättningen av andra hormoner från hypofysen. Hormonerna från hypofysen färdas genom ditt blod för att göra förändringar i testiklarna.

Vad är androgener och testosteron?

Androgener är manliga könshormoner som ökar vid puberteten . Du behöver dem för att utvecklas till en sexuell mogen vuxen som kan reproducera sig. Testosteron är det viktigaste anti-androgenet (manligt könshormon). Du behöver den för att ha normal reproduktiv och sexuell funktion. Testosteron är viktigt för de fysiska förändringarna som sker under puberteten, såsom utvecklingen av penis, testiklar, ansikts- och kroppshår och muskelväxt. Testosteron verkar på celler i testiklarna för att skapa spermier. Testosteron är också viktigt för allmän hälsa. Det hjälper tillväxten av ben och påverkar ditt humör och din sexlust. Vissa testosteron ändras till östrogen , det kvinnliga könshormonet, och detta är viktigt för din benhälsa.

Testosteron tillverkas främst i testiklarna. En liten mängd testosteron görs också av binjurarna , som är små körtlar som sitter ovanpå dina njurar.

Hur kontrollerar hormonerna testiklarna?

Hypofysen och hypotalamus som tidigare nämnd belägen vid basen av hjärnan, kontrollera produktionen av hormoner och spermier. Din hypotalamus gör gonadotropinfrisättande hormon (GnRH), som kontrollerar frisättningen av andra hormoner från hypofysen. Luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH) är de två viktiga budbärarhormoner som din hypofys gör, som sedan verkar på dina testiklar för att göra testosteron och spermier.

Vad händer med testosteron i blodet?

När testosteron rör sig genom din kropp i ditt blod förändras eller metaboliseras det till andra könshormoner, östradiol och dihydrotestosteron (DHT). Östradiol, känd som det kvinnliga könshormonet, är också viktigt för din benhälsa och för att förhindra osteoporos. DHT är en kraftfull androgen som är tillverkad av testosteron i vissa delar av kroppen, till exempel din hud och prostata.

Hur förändras testosteronnivåerna under dagen?

Nivåerna av testosteron i ditt blod förändras under dagen. Din testosteron är på det högsta när du vaknar och lägst cirka 12 timmar senare. Detta mönster under dagen kallas en ‘ daglig rytm ‘ och sker normalt i många av kroppens hormonsystem.

Vad är lågt testosteron?

Hormoner tillverkas av dina körtlar och transporteras genom blodomloppet, vilket ger signaler till andra organ i kroppen om funktioner som tillväxt, ämnesomsättning och reproduktion.

Androgener är en grupp hormoner och inkluderar testosteron (det manliga könshormonet). Vid puberteten börjar testiklarna att producera testosteron, vilket ger tecken på din kropp som hjälper den att bli sexuellt mogen.

Låg testosteron eller testosteron brist (hypogonadaism eller mer info här) är när kroppen inte kan tillräckligt med testosteron för att fungera normalt. Eftersom testosteron är den största androgenen, är det nyckeln inte bara för de fysiska förändringarna som sker under puberteten (som utvecklingen av penis och testiklar och tillväxten av kroppshår), utan för ditt ben och muskler, sexdrift och din allmänna humör. Läs även mer om testosteronbehandling här eller på denna sida.