Vad är testosteron?

Testosteron är ett hormon som är ansvarigt för sexuell drivkraft, funktion och utveckling. Men testosteron gör så mycket mer. För män spelar testosteron en roll i humör, energinivå, hårväxt, proteinsyntes, muskelproduktion, fettförvaring, syntes av röda blodkroppar och bentillväxt och styrka, för att nämna några.

testosteron hos män

Vilka är symtomen på lågt testosteron?

Låga nivåer av testosteron kan ge olika symptom hos män, inklusive:

  • minskad sexlust
  • mindre energi
  • viktökning
  • känslor av depression
  • humörighet
  • dåligt självförtroende
  • mindre kroppshår
  • tunnare ben

De flesta män märker att deras energinivå, motivation och sexlust minskar. Medan en gradvis minskning av testosteron när vi åldras är normalt, kan lågt testosteron hända för män i alla åldrar.

“Normal” mot “Optimal” testosteron

Medan allt som är större än 300 ng / dL av din läkare kan betraktas som “normalt”, är det stor skillnad mellan “normal” och “optimal”. För någon i 20-talet bör optimalt testosteron ligga i intervallet 700-800. Du kan känna många av de symtom som anges ovan, söka medicinsk behandling och få veta att ditt testosteron är ”normalt” och att du inte har någon lösning. Detta beror ofta på det faktum att försäkring vanligtvis inte kommer att täcka behandling för testosteron när den inte understiger detta värde. Men det betyder inte att du inte ska behandlas, eller att behandlingen måste vara dyr.

Hur höjer jag mitt testosteron?

Det första steget för att öka ditt testosteron bör vara ett åtagande att göra vissa livsstilsförändringar som främjar hälsosamma testosteronnivåer. Fetma spelar en stor faktor i lågt testosteron på grund av ett enzym som kallas aromatas. Aromatas är ett enzym som omvandlar testosteron till östradiol, en form av östrogen. Även om det finns i många delar av kroppen, är det tätare beläget i fettceller eller fettvävnad. Fetma gör aromatasenzymet mer aktivt, vilket innebär att mer testosteron i kroppen omvandlas, vilket sänker din testosteronnivå. Detta orsakar också en högre östrogennivå, vilket kan leda till humörförändringar, sexlust och till och med gynekomasti eller utveckling av tät bröstvävnad hos män. Andra faktorer som ökar aromatasaktiviteten inkluderar insulin, ökande ålder och alkohol.

Hälsosam fysisk aktivitet och en hälsosam kost har visat sig höja testosteronnivåerna, bland hundratals andra fördelar som det ger. Även om det kanske inte löser problemet med lågt testosteron hjälper det till att säkerställa att resultaten från behandlingen maximeras och biverkningarna minimeras.

Behandling och tillskott mot lågt testosteron och brist på det

Traditionell behandling för lågt testosteron inkluderar att förse din kropp med ytterligare testosteron direkt. Detta kan inkludera injektioner, aktuella geler, implanterade pellets eller till och med oral testosteron tillskott. Dessa behandlingar är mycket effektiva, eftersom de snabbt ökar dina testosteronnivåer. Detta har dock en nackdel. Eftersom du förser din kropp med testosteron från utsidan kan din kropp “stänga av” din egen naturliga testosteronproduktion eftersom den inte behövs. Detta innebär att du för alltid är beroende av det externa testosteronet och kan orsaka atrofi (krympning) av testiklarna samt minskad fertilitet. Om det fortfarande finns en möjlighet i dina framtida planer att få barn kan det vara ett stort problem.